Architect or LandmarkLagen en klassen omzetten

Locatie

Omzetting lagen/klassen

Extra

Met het commando Bewerk lagen/klassen kan je de huidige ontwerplagen en/of klassen van een tekening omzetten naar toekomstige ontwerplagen en/of klassen. Het is mogelijk de bestandsstructuur te vereenvoudigen en/of te hernoemen. Je kan deze functie bijvoorbeeld gebruiken wanneer je complexe DWG-bestanden ontvangt en je de (vaak Engelstalige) klassen hierin wilt hernoemen en de overtollige verwijderen. De toewijzingsstructuur kan je bewaren, zodat je in de toekomst nieuwe versies van eenzelfde bestand vlot opnieuw kunt toewijzen. Dezelfde procedure kan je volgen om bestanden toe te sturen aan cliënten die een verschillende bestandsstructuur of tekenstandaard hanteren. Zie Concept: Lagen overzicht en Concept: Klassen overzicht.

Je kan een lagen- of klassenomzettingsbestand gebruiken om DXF/DWG- of DWF-layers om te zetten tijdens het importeren of exporteren. Zie Omzetten van DXF-/DWG- en DWF-layers en klassenamen.

Om ontwerplagen en klassen om te zetten:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Zichtbaarheid klassen’ wordt geopend.

Bewerk de bestaande klassen. Klik op de knop Bewerk ontwerplagen om het dialoogvenster ‘Ontwerplagen’ te openen. De dialoogvensters en werkwijze voor ontwerplagen en klassen zijn nagenoeg identiek.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Huidige klassen/ontwerplagen

Dit is de lijst van de beschikbare klassen of ontwerplagen in de huidige tekening. Lagen of klassen die je niet in de lijst voor toekomstige of samengevoegde items plaatst, worden verwijderd.

Voeg toe >

Klik om de geselecteerde ontwerplagen aan de toekomstige tekening toe te voegen.

Voeg samen >

Klik om de geselecteerde ontwerplagen met de toekomstige tekening samen te voegen.

< Verwijder

Klik om de geselecteerde ontwerplagen uit de toekomstige tekening te verwijderen.

Nieuw

Klik om een nieuwe ontwerplaag aan te maken.

Andere naam

Klik om de geselecteerde ontwerplaag een andere naam te geven.

Samengevoegd

Dit is de lijst van lagen of klassen die zijn samengevoegd in de geselecteerde toekomstige laag of klasse. De samensmelting wordt toegepast bij je volgende handeling in het dialoogvenster zodat elke bewerking voortbouwt op de voorgaande. Telkens wanneer je een toekomstige laag of klasse selecteert, verschijnt hier de samengevoegde inhoud zodat je op elk moment nog wijzigingen kunt maken.

Verwijder

Klik om het geselecteerde item uit de lijst Samengevoegd te verwijderen.

Importeer

Klik om de instellingen van de ontwerplagen op te halen vanuit een bestand.

Bewaar

Klik om de huidige instellingen van de ontwerplagen als een tekstbestand op je harde schijf te bewaren. Hiermee bespaar je tijd wanneer je later dezelfde wijzigingen wilt aanbrengen aan andere tekeningen met dezelfde structuur.

Herstel

Klik om de instellingen die actief waren bij het openen van deze dialoog, te herstellen.

Verwijder niet gebruikte ontwerplagen in toekomstige tekening

Vink deze optie aan om alle niet gebruikte ontwerplagen uit de tekening te verwijderen.

Bewerk ontwerplagen/Bewerk klassen

Gebruik deze knop om van het ene naar het andere dialoogvenster te gaan.

Houd bij het selecteren van klassen en lagen de shift-toets in om meerdere opeenvolgende items te selecteren. Houd de ctrl-toets (Windows) of de cmd-toets (Mac) ingedrukt om meerdere niet-opeenvolgende items te selecteren.

De tekening wordt bijgewerkt op basis van de nieuwe instellingen. Lagen en klassen die je niet hebt toegevoegd of samengevoegd, worden uit de tekening verwijderd samen met de objecten die tot die lagen of klassen behoren.

Manueel omzettingsbestanden voor klassen en lagen creëren

Je kan tekstbestanden (.txt) maken voor het omzetten van klassen en ontwerplagen met eender welke tekstverwerker. Voor klassen en lagen worden afzonderlijke bestanden gecreëerd. De indeling van de bestanden is dezelfde, maar de eerste en laatste regel geven aan of het gaat om klassen of lagen.

Begin met als eerste regel: This is the class mapping file of This is the layer mapping file (zonder leestekens).

Maak hieronder een aparte regel voor elke omzetting. Elke regel bevat drie items gescheiden door tabs. Het eerste item geeft aan wat er met de naam van de klasse of laag moet gebeuren (Renamed, Same of Merged), gevolgd door de huidige en toekomstige naam. Klassen of lagen die niet in de lijst staan worden verwijderd.

Sluit af met als laatste regel: End of class mapping of End of layer mapping (zonder leestekens).